Тапата – любов с непредизвестен край
30.03.2010
 

           Още древните гърци отделяли особено внимание на запушването на съдовете с вино. Най-вещ в това изкуство според гръцката митология бил бог Хермес. Като покровител на пътниците, търговците и .......на крадците, той можел така добре да затвори съд, че да не изтече от него нищо дори след дълго време. Не без основание, доброто и надеждно затваряне, в чест на Хермес и до днес наричаме херметично.

           Качествената тапа е едно от главните условия за съхранение на вино в бутилка. В повечето случаи съвременните винопроизводители използват тапи, изработени от корков дъб. Всъщност още римляните и финикийците започнали да използват корковите тапи, за да затварят амфорите и стомните. Но оттам насетне, корковата тапа била забравена чак до 17 век, когато започнала употребата на стъклените бутилки.

 

            Производството на корковите тапи е доста дълъг процес. През юли-август се изрязва кората на дървото и се оставя да съхне 6-7 месеца. След това се подбира само онази кора, подходяща за тапи и се вари в продължение на часове. Нарязва се на ивици, от които изработват тапите, следва сортиране, миене и дезинфектиране. Преди да се налее виното, тапите се накисват в гореща вода и се измиват със спирт, вино или коняк.

           След затварянето, бутилката се поставя така, че виното да покриват цялата вътрешна част на тапата. В това положение бутилката може да отлежава с години. Взаимотношенията на виното с тапата може да се сравни с любов, макар че разултатът е непредсказуем. Любовта може да продължи десетилетия и ако е истинска, тапата винаги ще има един и същ цвят, дори в деня на „сватбата", т.е. отварянето на бутилката. Но ако тя е потъмняла, ако е изсъхнала или се е покрила с петна, „любовта" е умряла и не си заслужава виното да се пази или още повече да се пие. Във всеки случай, никой не е в състояние да предскаже, как ще се развият отношенията между тапата и виното......

          Съвременната индустрия за производство на коркови тапи се е зародила в испанска Каталуния. Днес за световен производител се счита Португалия, където 670 000 хектара земя са плантации на корков дъб. Корков дъб отглеждат също в Испания (480 000 хектара), Алжир (394 000 хектара), Мароко (325 000 хектара), Франция (96800 хектара), Тунис (94600 хектара), Италия (85800 хектара), САЩ и Япония.

          От посаждането на жълъда до момента, в който за пръв път се изрязва кора от дъба, изминават 15 години. Но това първо срязване не се използва - годен ще бъде следващия слой, за нарастването на който са нужни още 9 години! Корковите дъбове живеят средно 170 години и колкото по-старо е дървото, толкова по-добра суровина дава.

         Качеството на корковата тапа има много важно значение във винопроизводството. Специални машини класифицират тапите според количеството пори на единица повърхност и бракуват онези, които имат отвори от едната до другата страна. Тапите с най-високо качество се наричат натурални и се използват за най-добрите вина в света. Останалите тапи се колматират, т.е. шуплите се запълват с коркова прах и се наричат „колматирани". Освен тях има и т.нар. „агломерирани" тапи, изработени от натурални коркови парченца, слепени със специален клей.

          Повече от 3 процента вина, произвеждани в света, се бракуват заради проблеми с тапата. Усеща се сериозен дефицит на висококачествени коркови тапи и по тази причина тяхната цена расте. Тапите за елитни вина струват 5 пъти по-скъпо от агломерираните, които често не гарантират необходимото качество. Именно поради тази причина, при по-евтините вина се използват все повече изкуствените тапи, изработени от различни високотехнологични материали.

         Те притежават някои несъмнени конкурентни предимства /не протичат, не изсъхват, не придават на виното странни миризми, не се чупят/ и се използват във винопроизводството в Австралия, ЮАР, България, Чили и много други страни. През 2000 година гласовете на участниците се разделят почти наполовина в отговор на въпроса на авторитетното списане Wine Spectator : „ Трябва ли да се премине от корковите тапи към синтетичните?". За нарастващата популярност на вторите говорят много факти: световноизвестната компания Supreme Corq през 2001 година е произвела повече от 100 милиона синтетични тапи за 600 винопроизводителя от различни страни, американската Neocork Technologies - 100 милиона за клиентите си в САЩ, а Nomacorc - 400 милиона за чуждестранни клиенти.

         Въпреки това, по някои данни само 8 процента от вината, произведени в САЩ са със синтетични тапи, а при другите винопроизвеждащи страни този показател достига едва 4 процента.


Studio ITTI

Web Based Solutions