Съхранение на виното
30.03.2011

           Виното е изключително нежен и капризен продукт, то е жив организъм, на който при неправилно съхранение лесно може да бъде нанесена непоправима вреда.  

Какви са идеалните условия за съхранение на виното?


 •  хоризонтално положение (тапата трябва да бъде покрита с вино);
 • тъмнина;
 • чисто, добре проветриво помещение;
 •  пълен покой и тишина;
 •  постояна температура 11-12°С (допустимо е 10-14°С);
 •  постоянна влажност 75-80% (не по-ниска от 70%);
 •  никакви миризми


Кои са най-големите врагове на виното?

 • светлината, особенно слънчевата и неоновата;
 • високата (повече от 20°С) или много ниската температура, както и постоянни колебания на температурата;
 • вибрации;
 • ниска влажност на въздуха (в резултат на това могат да изсъхнат тапите; много високата влажност е опасна по-скоро за етикетите, но съществува риск от появата на плесен по корка);
 • остри миризми (тапите не осигуряват пълна херметичност  - иначе виното не би могло да се развива).


           За правилното съхранение на виното е препоръчително да имате добре оборудвана изба, стените на която да бъдат от порест материал (варовик, тухла). Ако стените са от бетон или нямат пори трябва да се пробият на няколко места отверстия.

          

          Чистият въздух е много важен. Задължително е да се направи добра вентилационна система като се внимава да бъдат избегнати опасните за виното течения, или да се използват климатици, подходящи за големи помещения.


           Добре е подът да е застлан с дребен чакъл или пясък (приблизително 4-5 сантиметров слой), който редовно трябва да бъде поливан с вода (особено лятото). При повишена влажност тази настилка трябва да се оставя суха, за да поема излишната влага.


          Абсолютно задължително е да снабдите избата с термометър и хидрометър. За осветление се препоръчва слаба електрическа крушка, която се включва само когато сте в избата.


             Не забравяйте, че вибрациите са извънредно опасни за виното - ако наблизо минава път с тежък трафик, има летище или просто наблизо работи електомотор (или гърми тежък рок), вашето вино може сериозно да пострада.


             Не е желателно полиците за бутилки да бъдат от пластмаса или изцяло изработени от дърво - и едното и другото не са много надеждни, като дървото е подложено и на гниене. На една полица трябва да се събират не повече от шест реда бутилки.

                                                                

               Виното, предназначено за дълго съхранение трябва да се поставя на по-ниските рафтове, за да се избегне излишното разместване на бутилките. Препоръчва се те да се поставят с етикетите надолу, за по-доброто им съхранение. Разбира се, бутилките трябва да бъдат разположени според районите, от които произхождат, типовете вино. Собствениците на големи енотеки съставят цели каталози, които ги улесняват значително в намирането на търсената бутилка.

            Любителите на вина и ресторантите, които нямат възможност да направят собствена изба, могат да се сдобият със специални климатични витрини за съхранение и отлежаване на вина. На първо място те са изключително удобни, тъй като могат да бъдат поставени където е удобно. Също така, всички важни показатели са контролирани по такъв начин, че притесненията по правилното съхранение на виното са сведени до пълен минимум.


Studio ITTI

Web Based Solutions