Подходящата чаша!
16.02.2013

      Защо някои хора са във възторг от дадено вино, а други го намират за беизразно и посредствено? Причината може да се крие в индивидуалния вкус, но също и в неправилно подбрана чаша. Всъщност чашата е изключително важна част от винената култура и е инструментът, чрез който виното разкрива своята прелест и тайни.

      Чашата определя букета, вкуса, баланса и завършека на виното. Научните обяснения, натрупани от проведените многобройни изследвания през годините, доказват нейната важна роля.

      С навлизането на напитката в устната кухина, тя влиза в контакт с вкусовите рецептори, разположени върху езика и под него, в резултат на което рапознаваме сладко, кисело, солено и горчиво. Паралелно, летливите съставки се устремяват към носа, достигайки до рецепторите на обоняние. Получените усещания като цяло наричаме „вкус" и „мирис".

      През 1901 г. в списание „Philosophische Studien" е публикувана карта на разположението на вкусовите точки върху езика. Тя показва, че върхът на езика е чувствителен към сладкото, а задната му част - към горчивото. Киселото максимално се усеща от външните страни, а соленото се възприема от целия език. Тази теория в последствие е оспорвана и критикувана като прекалено опростяваща и унифицираща индивидулните възприятия. Независимо от това, тя е база и дава принципна насока за разположението на вкусовите зони.

      Чашата, най-вече чрез своята форма,  има способността да направлява винения поток в устата. Когато той е насочен така, че да достигне съответния сетивен център, тогава усещанията са пълни и реалистични. Без съмнение всички характеристики на чашата - големината, материалът, плътността на стените, обработката на ръба - влияят върху възприятието и преценката за виното, но най-важна е формата.

     

      Ето някои препоръки за правилен подход при избора на чаша:

      1. Преди всичко виното изисква обемна чаша, която се пълни обаче не повече от 1/3. Балонът трябва да поема достатъчно съдържание от напитката. Паралелно, в него следва да остане празно пространство, което да дава възможност на  виното да „диша" и да разгърне букета си. Чашата трябва да е с уширена долна и стеснена горна част на балона. Така изпаряващите се ароматни вещества се насочват и възприемат от носа. Обикновено, чашите за червено вино са с по-големи от тези за бяло. Освен с нуждата на червените вина от съприкосновение с кислорода, за да се развият, това се обуславя от факта, че белите вина се консумират добре охладени. Съответно, в чашата за бяло вино следва да се налива по-малко количество, за да може то да бъде винаги свежо.

      2. Чашата за вино трябва да е безцветна и прозрачна, за да може да се оцени по достойнство цвета на напитката. От него се получава предварителна информация за използвания сорт грозде, възрастта и т.н. По тази причина, не се препоръчва консумацията на вино в цветни, гравирани чаши или още повече - в метални или сребърни. Идеалният материал е финият, прозрачен и неоцветен кристал, без гравюри. Той отразява реалистично цветовите нюанси на виното, силно устойчив е, за разлика от обикновеното стъкло и не на последно място дълбокият му и плътен звън зарежда с празничност и настроение. От практична гледна точка, чашите от кристал без съдържание на олово са предпочитани поради възможността да се мият в миялна машина без риск от издраскване, докато чашите от оловен кристал задължително трябва да се мият на ръка.   

      3. Чашата за вино задължително трябва да има високо източено столче. То не само й придава по-елегантен вид, но има своята важна функция. Чашата да се държи именно за него, а не за балона. В противен случай, топлината от ръката се предава на виното и променя температурата му. Зацапванията от пръсти върху балона, също не са особено естетична гледка.

      И накрая, макар и немаловажен, при покупка ценовият фактор не би следвало да е определящ. Не трябва да се забравя, че чашата трябва да е съобразена със сорта вино и неговата спесифика и да спомага за извличането на максимална наслада от консумацията.

      На въпроса: „Колко трябва да похарча за чаши?", специалистите отговарят: „Толкова, колкото е средната цена на бутилка вино на вашата маса".

                                                                     ...следва продължение

 

                                                                      


Studio ITTI

Web Based Solutions