И още за чашите...
08.03.2013

1. Чаша „Бордо"

            Висока и стройна, чашата за Bordeaux е с голям по обем балон около 700 мл, в който виното има достатъчно пространство, за да „диша". Тя е широка в долната част и леко стеснена към отвора. По този начин ароматите, които плавно се носят нагоре се възприемат по-добре, а винения поток се насочва към задната част на езика. Предназначена е за отлежали вина и вина с плътно тяло -  тези от едноименната област във Франция, повечето италиански и испански, както и каберне совиньон, мерло, каберне фран, мавруд и др.

2. Чаша „Бургудско"

            Чашата за бургундски вина е също с голям балон, но по-широка и тумбеста от тази за „Бордо". В нея букетът се разгръща много бързо и ароматите се концентрират в горната част. Този тип чаша води виното към върха на езика. Подходяща е за по-деликатни вина от сорта пино ноар от областта Бургундия и от цял свят.

3. Чаша за червено вино

           Може да се каже, че това е класическата чаша за червено вино. Тя е подобна по форма на чашата тип „Бордо", но е по-малка по обем, средно 420 мл. В нея могат да се пият добри, но непретенциозни и по-млади червени вина.

4. Чаша за шардоне

            Формата на чашата спомага за по-доброто вдишване на комплекса от аромати на отлежалите и плътни бели вина, концентрирани непосредствено над повърхността. Капацитетът е около 370 мл. При отпиване, виното се насочва към външните страни и задната част на езика. Така, първоначално се възприемат горчивите, киселите и солените вкусови нюанси, а накрая - сладкия завършек.

 

5. Чаша за ризлинг

            Чашата за ризлинг има форма на лале, като балонът е източен и отворен навън в горната си част. Тази форма способства букетът да не се изпарява твърде бързо, както и определя прехода на виното от върха на езика, встрани и назад. По този начин на преден план  излизат характерните за младите бели вина сладост и свежест, допълнени от леко солени и кисели нотки.

 

6. Чаша за шампанско и пенливи вина

            Най-подходяща за шампанско е чашата тип „флейта" с тясна и източена форма. Тя позволява максимална визуална наслада от игровото движение на бълбукащите перли въглероден двуокис. Те всъщност са и основен показател за качеството - колкото са по-фини и по-дълго "танцуват" в чашата, толкова по-висококачествена е напитката. С малкия си диаметър чашата спомага за възприемането на свежите и деликатни аромати, които „балончетата" отвеждат директно до носа, без нужда от разклащане на чашата.

 7. Чаша за десертни вина

            Тази чаша е с малък обем, поради консумацията в по-малки количества на този тип вина. По-тесният отвор на чашата стимулира развиването на ароматите и концентрацията им към носа. Изправените стени насочват виното назад към устната кухина, като по този начин се избягва усещането за прекалена сладост.

            Действително, чашата има изключително важно значение за усещанията при консумацията на вино. До голяма степен от нея зависи как ще бъде оценено то. Правени са многобройни опити, които показват, че вкусът на виното се променя в зависимост от формата на чашата. Всъщност обаче, изборът на чаши е въпрос на личен избор и предпочитание. Най-важно е чашите да са за вино и да са от гладки и прозрачни, най-добре кристални. На първо време е достатъчна дори и универсална винена чаша. Когато започнете да усещате разликата, пиейки едно и също вино от различни чаши, тогава можете да наречете себе си познавач и ценител.

            Накрая, да добавим две думи и за поддръжката на чашите.

            Чашите е препоръчително да се съхраняват на място далеч от прах и интензивини миризми. Преди поставянето им на масата следва леко да се забършат с кърпа.

            Когато позволява, чашите се мият в миялна, като не е желателна употребата на силно ароматни и абразивни препарати. Необходимо е да се съблюдава достатъчно разстояние между тях, за да се избегне нежелателен контакт , които може да доведе до счупване.

            Най-добре е чашите да се мият на ръка само с топла вода, след което се изплаква със студена и веднага се подсушават със суха и неоставяща „мъхчета" кърпа.


Studio ITTI

Web Based Solutions